Alles wat jij moet weten over studeren in België


Studeren in België is niet alleen interessant voor studenten uit België, maar ook Nederlandse en internationale studenten vinden hun weg naar Belgische hogescholen en universiteiten. Denk je erover om in België te studeren, dan zijn er een aantal dingen waar je op moet letten. We zetten deze aantal punten voor je op een rijtje.

Taal

Afhankelijk van de regio kan de voertaal op de universiteiten verschillen. In het Vlaamse deel van België wordt Nederlands gesproken, terwijl in het Waalse deel de voertaal Frans is. Maar er zijn natuurlijk ook Engeltalige opleidingen te volgen.

Bachelor-, Master of Doctoraat programma

Belgische universiteiten bieden Bachelor-, Master- en Doctoraatsprogramma’s aan. Bacheloropleidingen duren meestal 3 jaar, terwijl Masteropleidingen 1 tot 2 jaar duren.
Belgische hogescholen bieden diverse meer praktische opleidingen aan op het gebied van cultuur, hotelwezen, toerisme, talen, geneeskunde, rechten, elektronica, literatuur, communicatie, kunst, architectuur.

Aanmelding

De aanmeldingsprocedures verschillen per universiteit en programma. Voor internationale studenten zijn vaak taalvereisten.

Collegegeld

Studeren in België is aantrekkelijk omdat het collegegeld in het algemeen lager ligt dan in de meeste Europese landen.

Op kamers

Op kamers gaan wonen of op kot gaan zoals dat in België genoemd wordt is in België makkelijker dan in Nederland. De kosten variëren en zijn afhankelijk van de locatie.

Budget

Naast huisvesting is het raadzaam om te kijken naar de kosten voor voedsel, vervoer, kosten die met de studie te maken hebben en uiteraard andere uitgaven.

Visum

Studenten van buiten de EU hebben een werkvisum nodig om in België te studeren. Vraag dit visum tijdig aan.

Studentenbaan

Parttime werken naast je studie om de kosten te dekken is in veel gevallen aan te raden, maar hoeveel tijd je hiervoor kunt uittrekken is afhankelijk van de studielast. Sommige studies vergen meer tijd dan andere. Dit is vaak ook afhankelijk van het aantal studiejaren en hoe lang je over de studie kan en wil doen.

Interessante banenkansen

Na je studie heb je in België buitengewoon goede netwerkmogelijkheden vanwege de grote en belangrijke Europese en internationale bedrijven die onder andere in Brussel gevestigd zijn.

Culturele en levenservaring

In het buitenland studeren, zoals België, verrijkt je culturele en levenservaring. Je ontmoet diverse nationaliteiten, de manier waarop de vakken gegeven wordt kan ook anders zijn en het leven rondom de studie en de universiteit is ook verrijkend. Het is mooie ervaring om een land en cultuur van zo dichtbij te ervaren.

Universiteiten en hogescholen

In België zijn een aantal zeer goed aangeschreven universiteiten. De Universiteit van Gent, de Katholieke Universiteit Leuven en de Université libre de Bruxelles.
Er zijn 25 hogescholen in België die verschillende opleidingen aanbieden.

Als jij in België wilt gaan studeren, informeer dan bij diverse universiteiten. Volg gastcolleges of open colleges om erachter te komen of het vakgebied je aanspreekt.
Ga een paar dagen proef wonen om te ontdekken of je de sfeer in de stad prettig vindt. En check van tevoren de eisen die er aan buitenlandse studenten gesteld worden. Zo kom je goed voorbereid naar college. Veel studieplezier.


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *