Alternatieve geneeswijzen; welke therapieën zijn er en wat doen ze?

Alternatieve geneeswijzen; welke therapieën zijn er en wat doen ze?

Naast de reguliere gezondheidszorg zijn er alternatieve therapieën en methoden die je kunnen helpen om je beter te voelen. Alternatieve geneeswijzen zijn er in diverse vormen en soorten. We zetten een aantal bekende en minder bekende geneeswijzen op een rij. De naam alternatief doet vermoeden dat ze als alternatief dienen maar de wetenschappelijke onderbouwing en het effect van deze therapieën is niet altijd bewezen. Dat wil niet zeggen dat ze geen effect hebben. Het is daarom raadzaam om altijd professioneel advies in te winnen bij een arts voordat je een alternatieve therapie volgt en de alternatieve therapie zeker niet als vervanging voor een reguliere behandeling in te ruilen.

Een van de meest bekenede alternatieve geneeswijzen is acupunctuur. Acupunctuur is een oude Chinese techniek waarbij dunne naalden op specifieke punten op het lichaam worden gezet. De naalden reguleren en versterken de energiestroom.

Gebaseerd op het principe van “het gelijke met het gelijkende genezen” gebruikt de homeopathie zeer sterk verdunde kruiden en andere substanties om het lichaam te stimuleren zichzelf te genezen.

Heb je problemen met je rug dan is chiropractie een behandeling die verlichting kan geven. Het een manuele therapie waarbij de nadruk op de ruggengraat en het verminderen van spanning op bepaalde wervels.

Reiki is een vorm van verlichting en versterking van universele levensenergie door middel van de handen van de therapeut. Hierbij kun je je kleding aanhouden en wordt het lichaam zelden aangeraakt. De energie wordt via de handen gestuurd. Reikibehandelingen kunnen ook op afstand gegeven worden.

Ayurveda is een traditioneel Indiase geneeskunde die zich richt op het balanceren van de lichaamseigen energieën door middel van voeding en levensgewoonten. Ayurveda onderscheidt drie verschillende menstypen: Vatha, Pitta en Kapha. Afhankelijk van welk type je bent zijn er bepaalde voeding en leefgewoonten die zorgen voor een lang leven.

De natuurgeneeskunde combineert moderne wetenschappelijke kennis met traditionele en natuurlijke vormen van geneeskunde.

Gebaseerd op het idee dat drukpunten op de voeten, handen en oren corresponderen met andere delen van het lichaam zorgt een reflexologie voor verlichting van spieren en gewrichten.

Aromatherapie gebruikt etherische oliën afkomstig van planten voor therapeutische doeleinden. Vaak wordt aromatherapie gegeven in de vorm van massage met etherische oliën.

Biofeedback is een techniek die gebruik maakt elektronische monitoring en daarmee blokkades in het lichaam opspoort. Met deze kennis kun je bepaald gedrag aanpassen en pijn verminderen.

Mindfulness en meditatie worden ingezet om je bewust te worden van het moment en meer in het nu te leven. Dat vermindert stress en zorgt voor meer balans in het leven.

Yoga is een bewegingsleer en leefstijl die lichaam en geest in balans brengt. Yoga gaat niet alleen over bepaalde houdingen en oefeningen doen, maar ook over gezond eten, bewust spreken en mediteren.

Craniosacraal therapie is een zachte manuele therapie die zich richt op het craniosacrale systeem.

Net als kruidentherapie maakt Bachbloesemtherapie gebruik van kruiden- en bloemenmengsels van (wilde) bloemen om emotionele onevenwichtigheden te corrigeren.

© Pexels.com

Dit overzicht is slechts een greep uit de alternatieve therapieën die er bestaan. Ga voordat je een therapie kiest even te rade bij je (huis)arts en informeer naar reviews of ervaringen van andere klanten voordat je met een alternatieve therapie start.


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *