Hoe reinig je je wasmachine?


Het zal je misschien verbazen, maar ook een wasmachine moet je regelmatig schoonmaken. Doe je dit niet, dan kan de was na een wasbeurt alsnog muf ruiken. In de rubberen rand van de deur kan zich vuil, vet en zeepresten ophopen, waardoor je kleding bruine vlekken krijgt. De naam hiervoor is vetluis, een micro-organisme die deze klachten veroorzaakt. Het zeepbakje zal vies worden en in gebieden met kalkrijk water krijgt de wasmachine last van kalkaanslag. De voornaamste oorzaak is dat we op steeds lagere temperaturen de was draaien. Dit is goed voor het milieu, maar niet voor de wasmachine. Daarom adviseren fabrikanten om je wasmachine minstens 1 keer per maand te reinigen.

Hoe de wastrommel reinigen

Draai de wasmachine zonder inhoud op het kookwasprogramma. Hierdoor is het water 90 tot 95 graden, waardoor de vetluis verdwijnt. Bij sterke verontreiniging kun je soda, azijn of een vaatwastablet toevoegen.

Azijn heeft een reinigende werking voor kalk, vuil en vet. Voeg een flinke scheut azijn eenvoudig toe in de lade van de wasmachine. Bij gebruik van soda schep je een half kopje direct in de trommel. Voeg bij vaatwasmachinetabletten twee stuks toe aan de wasmiddellade. Welke methode je ook gebruikt, het resultaat is een schone en fris ruikende wastrommel.

Deur, rubber en filter reinigen

Voor het reinigen van de deur en rubber voldoet een warm sopje met een mild schoonmaakmiddel. Haal de wasmachinelade uit de machine en spoel deze onder de kraan schoon. Hierdoor verdwijnen de restanten wasverzachter en wasmiddel, die ongewenste geuren veroorzaken.

Iedere wasmachine heeft een filter. Deze zit meestal achter aan klepje onderaan de wasmachine. In het filter blijven de laatste waterresten zitten, maar het zorgt er ook voor dat kleine spullen uit bv je broekzak niet wegspoelen. Het filter is demontabel en eenvoudig onder de kraan te reinigen. Als je toch bezig bent, neem dan ook het zeefje mee van de slang die zorgt voor de watertoevoer.

Onderhoudstips voor de wasmachine

Gebruik nooit meer wasmiddel dan nodig. Veel mensen denken dat het wasmiddel de machine reinigt, maar dat is niet het geval. Integendeel, het stimuleert de vorming van vetluis.

Laat de deur van de wasmachine en de zeeplade na een wasbeurt open staan. Hierdoor droogt de wasmachine het snelst en voorkom je de vorming van vetluis, die juist ontstaat in een vochtige, warme omgeving.

Haal je was direct na het wasprogramma uit de wasmachine. Micro-organisme vormen zich sneller in een vochtige omgeving en zorgen voor een muffe geur.

Gebruik het speciale reinigingsprogramma indien de wasmachine hierover beschikt. Dit programma zorgt voor een extra spoelbeurt, waardoor het water meer vuilresten meeneemt. Het resultaat is een schonere wasmachine, die ook langer mee zal gaan.


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *