Nieuwe hardloopschoenen uitkiezen: Waar moet je op letten?


Goede hardloopschoenen zijn essentieel voor het hardlopen. Maar wat zijn eigenlijk goede hardloopschoenen? Er zitten vaak verschillen in wat mensen fijn vinden om mee hard te lopen. Toch moeten de juiste hardloopschoenen aan een aantal criteria voldoen. Welke criteria dit zijn en hoe dit soort hardloopschoenen te vinden zijn, wordt hieronder uitgelegd!

De prijs
Veel mensen die op zoek zijn naar goede loopschoenen, zijn waarschijnlijk geneigd het volgende te denken: hoe duurder de schoen, hoe beter hij loopt. Toch hoeft dit echter niet altijd het geval te zijn. De meeste schoenen die qua prijs tussen de honderd en honderdvijftig euro liggen, zijn prima hardloopschoenen.

Elementen om op te letten
Wanneer je een schoen op het oog hebt, is het belangrijk om op een paar zaken te letten. Een van de dingen die belangrijk is, is de schokdemping. Het is van belang dat er schokdemping in een schoen zit, omdat de enkels dan betere ondersteuning krijgen tijdens het lopen en de ‘schok’ tijdens het zetten van een stap als het ware wordt opgevangen door de schoen. Wanneer je loopt op een hardere weg, is het belangrijker om goede schokdemping te hebben. Tevens hebben mensen met een zwaarder gewicht meer demping nodig in hun schoenen. Naast het beschikken over een goede schokdemping, is het ook belangrijk dat een schoen beschikt over een goede zool. Een goede hardloopzool is meestal flexibel van aard. De zool moet er wel voor kunnen zorgen dat je voet enige vorm van stabiliteit ervaart tijdens het hardlopen en dat een voet niet te veel verschuift tijdens het lopen. Deze stabiliteit zorgt er onder andere voor dat de kans op blessures verminderd wordt. Zolen kunnen ook altijd nog apart worden aangeschaft. Een ander belangrijk criterium waarop gelet moet worden tijdens de zoektocht naar de perfecte hardloopschoen, is de zogeheten heeldrop. Dit is het verschil in hoogte tussen de teen en de hak. Voor hardlopers die geneigd zijn meer op het voorste van de voet landen, wordt het aangeraden om een schoen uit de kiezen met een minder hoge heeldrop.

Overige tips
Los van de genoemde criteria, worden hier nog wat overige tips genoemd voor het vinden van de juiste hardloopschoenen:
– Laat je adviseren! In verschillende sportwinkels is het mogelijk om een loopanalayse te doen. Hierbij wordt er advies gegeven door specialisten, om zo de hardloopschoenen te vinden die het beste bij je past.
– Koop hardloopschoenen in de winkel. Het is handig om hardloopschoenen te passen, voordat je ze koopt. Bij het passen is het belangrijk om even een rondje te lopen, om te kijken hoe de schoenen aanvoelen. Wanneer de schoenen tijdens het lopen drukkend aanvoelen bij de voorvoeten, is er meer ruimte nodig. Hardloopschoenen kunnen het beste worden gepast in de middag of in de avond, wanneer je voeten meer gezwollen zijn. Tijdens inspanning zetten je voeten namelijk ook uit.

Hopelijk lukt het om door middel van de bovenstaande criteria en tips passende hardloopschoenen te vinden. Veel succes met de zoektocht!


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *