Hoe werkt noise cancelling op jouw earbuds?


Noice cancelling is een techniek voor koptelefoons en earplugs waarmee je omgevingsgeluiden verminderd of opheft. Hierdoor kun je maximaal muziek luisteren of een gesprek voeren zonder hinderlijke bijgeluiden. Dit kan via passieve of actieve onderdrukking. Lees in dit artikel meer over noice cancelling en de techniek die dit mogelijk maakt.

Passieve en actieve onderdrukking

Passieve onderdrukking krijg je als earbuds de gehoorgang geheel afsluiten of via koptelefoons die de oren bedekken. Hierdoor zullen de meeste omgevingsgeluiden niet of slechts zacht hoorbaar zijn.

Actieve noise cancelling is een techniek waarbij de geluidsdrager, sensoren en microfoons slim samenwerken, waardoor de omgevingsgeluiden niet hoorbaar zijn. Geluiden uit de omgeving bestaan net als alle geluiden uit geluidsgolven. Hoge, midden en lage geluidsgolven hebben een verschillende frequentie, wat in een grafiek goed zichtbaar is. Bij actieve noise cancelling produceren de earbuds de tegenpool van dit geluid, waardoor je gehoor het geluid niet waarneemt. Dit is mogelijk door een kleine, ingebouwde microfoon te koppelen aan een minicomputer. Bij goede earbuds zullen de meeste omgevingsgeluiden niet hoorbaar zijn, zeker als de earbuds ook een goede passieve onderdrukking heeft.

Techniek achter noise cancelling

Earbuds zijn kleine oordoppen, waardoor weinig ruimte is voor alle technische onderdelen zoals het geluidsmembraan, drivers die de muziek hoorbaar maken, onderdelen om de earbuds te bedienen en batterijen. Dit maakt het voor de ontwikkelaars tot een lastige puzzel, waarbij vaak concessies nodig zijn. Noise cancelling werk bij earbuds vaak minder goed dan bij over-ear koptelefoons. Technisch gezien zijn monotone geluiden eenvoudiger te cancellen dan geluiden met wisselende frequenties.

Veel earbuds beschikken over een functie die ook zonder muziek hinderlijke geluiden filteren, zodat je bijvoorbeeld in een trein of vliegtuig minder last krijgt van het monotone omgevingsgeluid. Goede earbuds beschikken over een inschakelbare ‘talk through’ functie, waardoor je met andere mensen kunt praten zonder dat je de earbuds uit je oren haalt. Bij andere modellen kun je de noise cancelling functie aan- en uitschakelen. In de praktijk reduceren earbuds of een koptelefoon met noise cancelling het omgevingsgeluid tussen de 60 en 95 procent.

Voordelen van Noice cancelling

  • Muziek luisteren zonder hinderlijke omgevingsgeluiden.
  • Zonder muziek is de omgeving aanzienlijk stiller.
  • Je hoeft muziek minder hard te zetten om het goed te horen.
  • Vooral lage en hoge tonen komen kwalitatief beter tot hun recht

Nadelen van noise cancelling

  • Earbuds met noise cancelling zijn duurder in aanschaf dan exemplaren zonder noise cancelling.
  • Kwaliteitsverschil tussen de verschillende merken.
  • Door minder omgevingsgeluid ben je minder alert op je omgeving. Vooral bij fietsers en wandelaars in het verkeer kan dit gevaar opleveren.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *