Waarom is kamperen weer zo in?

Waarom is kamperen weer zo in?

Kamperen, wie heeft dit nu niet in zijn of haar leven meegemaakt. Bijna iedereen heeft hier wel een ervaring in opgedaan, zij het met eigen familie in de jongere jaren of op volwassen leeftijd. Gaandeweg door de jaren heen is het kamperen iets minder in trek geworden. Dit heeft te maken met het feit dat mensen comfort hoog op het wensenlijstje hebben staan. Toch is opvallend dat steeds meer mensen het kamperen tegenwoordig weer oppakken. Rest dan ook de vraag hoe dit fenomeen weer tot stand is gekomen?

Kamperen

Dat kamperen weer in trek is onder mensen, heeft zo zijn redenen. Zo kan het dat:

 • Stadsmensen graag de rust opzoeken en willen
  genieten van natuurgebieden.
 • Mensen in contact willen komen met elkaar.
 • Slapen in een tent goed werkt voor de
  nachtrust.
 • Je gelukkiger wordt van kamperen door bewust
  te zijn van je omgeving.
 • Je overal kan kamperen.

Kortom, genoeg redenen waarom kamperen in weer in trek is onder de mens. Veel mensen voelen zich gejaagd in onze samenleving, zijn altijd aan het werk en het is hollen of stilstaan. Mensen zijn druk. Om meer ontspanning te creëren, is het kamperen altijd een goede keuze. Je kan immers overal een tent opzetten en vaak zijn de terreinen om te kamperen midden of vlakbij de natuur gelegen. Een ideale plek om te ont stressen van de dagelijkse gang van zaken. Doordat je meer op elkaar aangewezen bent, denkend aan bijvoorbeeld het eten maken, afwassen, tent opzetten, ben je nauwer met elkaar verbonden als familie of met overige kamperende mensen. Je gaat vaker met elkaar in gesprek, bent minder snel afgeleid door televisie of telefoon en werkt meer samen. Dit werkt ontspannend en het gevoel van saamhorigheid en in verbinding treden met elkaar is groot.

Ook ervaren mensen dat ze beter slapen, doordat ze minder worden beïnvloed door beeldschermen, kunstlicht of andere geluiden. Het geluid van mensen en natuur werkt ontspannend, waardoor mensen beter slapen.

Er zijn verschillende soorten campings om te kamperen en voor ieder wat wils. Het is toegankelijk voor alle mensen, jong en oud. Zo heb je actieve campings wat betreft het activiteitenaanbod, maar ook minicampings voor mensen die echt de rust opzoeken, luxe campings voor de mensen die graag wat luxe willen maar ook de rust van het kamperen kunnen opdoen. Zo is er voor iedereen wel een geschikte camping en is er ruime keuze.

© Pexels.com

Nog een reden waarom meer mensen zijn gaan kamperen, is dat het goedkoper is dan het boeken van een accommodatie. Je kan het zo goedkoop of duur maken als je zelf zou willen, waardoor kamperen voor iedereen mogelijk is. Dit maakt het natuurlijk wel aantrekkelijker om de tent te pakken dan in een huisje te gaan zitten. Zeker nu alles duurder wordt en we toch wat op de kosten moeten letten.


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *