Waarom is mindfulness tegenwoordig zo populair?

Waarom is mindfulness tegenwoordig zo populair?

Veel mensen hebben het te druk, ervaren veel stress en hebben het gevoel geleefd te worden. Ze zitten vast in de ratrace en weten niet goed hoe ze daar uit moeten komen. Mindfulness is een goede manier om meer in het nu te zijn en bewuster te leven. Omdat mindfulness niet moeilijk is, niet veel tijd hoeft te kosten en toch veel effect heeft is deze vorm van meditatie enorm populair geworden in een korte tijd.

Toen mindfulness net opkwam vonden mensen het maar raar. Luisteren hoe een rozijn klinkt? Met gekruiste benen een half uur stilzitten en aan niks denken? Langzaam lopen om te voelen hoe je voeten de aarde raken? Allemaal zweverig gedoe. Maar mindfulness heeft zijn nut inmiddels bewezen en vele mensen zijn er enthousiast over. Waarom eigenlijk? Wat zijn dat de voordelen van mindfulness? In dit artikel vertellen we er graag meer over.

Mindfulness zorgt voor stressvermindering. Prestatiedruk, dagelijkse zorgen en overprikkeling zorgen ervoor dat mensen continue onder hoge stress staan. Hoe zorg je ervoor dat je in balans komt? Mindfulness-meditatie helpt stress te verminderen omdat het ervoor dat mensen zich meer bewust worden van hun gedachten en gevoelens. Door hierbij stil te staan leren ze beter om te gaan met stressvolle momenten.

Veel mensen hebben moeite om zich te concentreren. Door mindfulness te beoefenen leer je je aandacht te verbeteren, wat je werk en studieprestaties verhoogt. Je kunt bijvoorbeeld eens met aandacht naar een boom kijken of heel langzaam eten zodat je je voeding extra goed proeft. In het begin lijkt het misschien raar, maar als je het effect merkt, dan kun je het op elk gewenst moment toepassen.

Mindfulness zorgt voor een betere mentale gezondheid. Het is wetenschappelijk aangetoond dat mindfulness symptomen van depressie, angst en andere psychische aandoeningen kan verminderen. Door je bewust te zijn van je gedachten en deze naast je neer te kunnen leggen, kom je emotioneel beter in balans.

Omdat je voor mindfulness geen extra tools nodig hebt, behalve je gedachten, kun je het overal en altijd toepassen. Dat maakt het heel laagdrempelig om te beoefenen. Je kunt mediteren met je ogen open dus niemand hoeft te merken dat je even een moment met mindfulness bezig bent.

© Pexels.com

Dat mindfulness wetenschappelijk bewezen resultaat oplevert, maakt dat mensen erin geloven en het daarom eerder willen leren. Steeds meer psychologen en cursus centra bieden mindfulness trajecten aan. Daarnaast is de populariteit van mindfulness te danken aan de populariteit van persoonlijke ontwikkeling in het algemeen. Er wordt meer gesport, yoga beoefend en gewandeld. En mindfulness past goed in een gezonde levensstijl.

Kortom, mindfulness is interessant om eens te proberen als je op zoek bent naar meer rust en balans en meer in het nu wil leven.


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *