Een milieuvriendelijke werkplek – 4 tips voor een duurzaam kantoor

Een milieuvriendelijke werkplek – 4 tips voor een duurzaam kantoor

Je kent ze wel. Van die kille ruimtes met overvolle bureaus, kasten vol ordners en rijen tl-balken aan een systeemplafond. Medewerkers die als enige pleziertje de ontmoeting bij de koffiemachine hebben. Dat kan beter. Een fijne werkplek maakt je werk zoveel leuker en gezonder. In dit artikel hebben we vier tips verzameld om een prettige, duurzame milieu-en mensvriendelijke werkplek te creëren.

Tip 1: Gebruik natuurlijke elementen

Een bureau van een natuurlijk materiaal voelt heel anders dan een metalen bureau. Als je daarnaast of daarop dan ook nog een plant zet voelt je werkplek direct prettiger. Een plant met grote groene bladeren zorgt voor luchtzuivering. Zet daarnaast wat items van hout in de ruimte om een natuurlijke sfeer te creëren.

Tip 2: Schakel van tl over naar Ledverlichting

Ledlampen verbruiken niet alleen minder energie, maar gaan ook langer mee, en mits je de juiste sterkte gebruik geven ze ook een prettiger licht. Naast energiezuinige lampen kun je ook voor apparaten kiezen met een A+++ label. Deze gebruiken minder elektriciteit. Door bewegingssensoren te gebruiken blijft licht niet branden in ruimtes waar niemand is. Ook apparaten kunnen voorzien worden van een timer of ingesteld worden zodat ze niet nodeloos aan staan. Uiteraard is goede isolatie en gebruik van betere materialen enorm bevorderlijk voor een fijn (werk) klimaat in het kantoor.

Tip 3: Minimaliseer en recycle

Veel kantoren liggen vol met stapels papieren waar niemand ooit naar kijkt. Voorkom nodeloos printen door 100% digitaal te werken. Gebruik, indien er toch geprint moet worden, het papier efficiënt en dubbel. Stimuleer digitaal werken door goede systemen te implementeren.
Recycle papier, plastic, glas en andere materiaal zoveel mogelijk door in de pantry en keuken bakken te zetten en actief beleid hierop te voeren.
Hergebruik kantoormaterialen en maak gebruik van duurzame kantoorspullen zoals producten die gemaakt zijn van gerecyclede materialen of die biologisch afbreekbaar zijn.

Tip 4: Stimuleer beweging

Bied medewerkers een aantrekkelijke kantoorfiets regeling aan en maak fietsen naar het werk aantrekkelijk door te zorgen voor een douche en omkleedruimte op kantoor. Wandelen in de pauze of de dag starten met gezamenlijke yoga of tai Chi oefeningen zorgt voor meer werkplezier en een beter kantoormilieu.
Stimuleer medewerkers om met het openbaar vervoer naar het werk te komen indien mogelijk. Dit kan door abonnementen of kortingen aan te bieden.
Medewerkers die wel met de auto reizen zouden collega’s kunnen meenemen.
Daarnaast is inmiddels gebleken dat thuiswerken in veel gevallen prima haalbaar is en dat sommige medewerkers graag een of meerdere dagen vanuit huis willen werken. Ook dat kan bijdragen aan verduurzaming van werken en aan werkplezier.

© Pexels.com

Door deze tips te implementeren, creëert een kantoor niet alleen een positieve werkomgeving die werknemers inspireert en aantrekt, maar vermindert zij daarnaast ook haar ecologische voetafdruk. Als bedrijf bezig zijn met duurzaamheid is naast kostenbesparend op de lange termijn ook uitstekend voor het imago van het bedrijf. Kortom, een gezonde en duurzame werkplek heeft een positief effect op de medewerker en op zijn of haar omgeving.


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *