Wat zegt spierpijn


Spierpijn, we hebben er allemaal wel een last van. Na een flinke sportieve inspanning of lichamelijk zware arbeid voelen de meeste mensen hun spieren vaak nog wel een dag of twee. Maar wat is spierpijn nu eigenlijk? Lees meer over de verschillende vormen van spierpijn en hoe je het kan voorkomen.

Twee soorten spierpijn

Spierpijn is in de medische wereld bekend onder de naam myalgie. Tijdens het bewegen trekken spieren zich samen, of ontspannen zich juist en gaat dit gepaard met voelbare pijn, dan spreek je over spierpijn. Er bestaan twee vormen van spierpijn: vroege en verlate spierpijn.

Vroege spierpijn is acute spierpijn die zich kenmerkt door een branderig gevoel tijdens of na een flinke inspanning. Denk bijvoorbeeld aan een sprint van 400 meter of als je 250 treden van een kerktoren beklimt. Je spieren zijn deze inspanning niet gewend, waardoor in je spieren de afvalstof melkzuur ontstaat door de energie die vrijkomt uit de verbranding van glucose. (suikers) Je lichaam en in het bijzonder de lever kan de grote hoeveelheid melkzuur niet voldoende afvoeren en afbreken, waardoor de spieren verzuren. Naast een branderige gevoel voelen je spieren ook verkrampt aan.

Verlate spierpijn voel je voornamelijk 24 tot 48 na een flinke lichamelijk inspanning.
Je voelt spierpijn omdat tijdens de inspanning kleine spierscheurtjes in je spierbundels ontstaan. Dit voelt pijnlijk aan en je kunt de spieren minder zwaar belasten. Deze vorm van spierpijn is vooral hinderlijk, maar niet gevaarlijk. Het is de basis voor meer spierkracht omdat de spieren hierna herstellen. Na het herstel zijn je spieren juist extra belastbaar. Dit principe is de basis van veel sport- en krachttraining.

Spierpijn door ziekte

Een aparte categorie is spierpijn veroorzaakt door een ziekte. Tijdens een griep, infectie of een spieraandoening zoals fibromyalgie voelen je spieren zwaar, verslapt en soms pijnlijk aan. Door bijwerking van sommige geneesmiddelen kan spierpijn ontstaan. Een bekend voorbeeld hiervan is de medicijngroep ‘statines’, dit zijn medicijnen tegen een te hoge cholesterolwaarde. Chronische spierpijn komt voor bij mensen met reumatische klachten, artrose of lupus, een chronische auto-immuunaandoening.

Hoe spierpijn verhelpen

In de meeste gevallen is spierpijn van tijdelijke aard en verdwijnt vanzelf. Toch zijn er manieren om spierpijn te voorkomen of verminderen. Een goede warming-up voor het sporten is een belangrijke stap, wat ook het geval is bij een goede coolingdown. Dit is de reden dat bijvoorbeeld wielrenners na een zware wedstrijd na de finish op de rollerbank verder fietsen om zo hun melkzuur af te voeren. Ontwikkel je toch spierpijn, neem dan voldoende rust, gecombineerd met rustige lichaamsbeweging. Een warme douche, bad of sauna helpt het ontstaan van spierpijn te verlichten. Zorg ervoor dat je tijdens het sporten of werken voldoende vocht inneemt. Speciale sportdranken bevatten extra mineralen en ondersteunen het herstel van de spieren.

Bij spierpijn door ziekte is uitzieken vaak de enige oplossing, waarna de klachten verdwijnen. Ter ondersteuning kan paracetamol enige verlichting geven. Is er sprake van chronische aandoeningen, ga dan in overleg met de (huis)arts voor een passende behandeling en eventuele medicatie.


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *