De laatste jaren is de populariteit van zonnepanelen enorm toegenomen. Dat is ook wel logisch, verduurzamen is een ‘hot item’. Het plaatsen van zonnepanelen past daar goed bij. Op deze manier wek je je eigen energie op, wat direct een verlaging van de energierekening oplevert. Tevens verminder je de CO2 uitstoot. Het plaatsen van zonnepanelen is ook geen ingrijpende aanpassing en de panelen vragen maar weinig onderhoud.
Hoe werken zonnepanelen?
Een zonnepaneel bestaat uit zonnecellen die licht opvangen en omzetten in elektriciteit. Via een omvormer wordt de opgewekte gelijkstroom omgezet in wisselstroom. Deze stroom is direct te gebruiken. De mate waarin zonnecellen stroom opwekken, is afhankelijk van de hoeveelheid licht. Dat betekent dat de panelen in de wintermaanden veel minder elektriciteit opwekken dan in de zomer. Maar, ook als de zon niet schijnt wekken de panelen energie op.
1 Je wekt zelf energie op
Met meerdere zonnepanelen is het mogelijk om in je eigen energiebehoefte te voorzien. Zo ben je minder afhankelijk van een energiebedrijf en externe leveranciers. Natuurlijk heb je eerst de kosten voor de aanschaf van de panelen. Die aanschafkosten zijn eenmalig, terwijl de panelen jaren energie leveren. Na een jaar of 7 heb je deze kosten terug verdiend en dan ga je profiteren van de opbrengst. Het is zeker een goede investering aangezien de prijzen voor energie blijven stijgen.
2 Het is goed voor het milieu
Met de aanschaf van zonnepanelen draag je bij aan een beter milieu. Zonnepanelen wekken elektriciteit op zonder daarbij CO2 uit te stoten. Bij de productie van zonnepanelen komt wel CO2 vrij. Na drie jaar is de besparing gelijk aan de uitstoot die hierbij vrij kwam.
3 Zonnepanelen vragen weinig onderhoud
Zonnepanelen leveren een mooie besparing op en vragen maar weinig onderhoud. Ze zijn in principe zelfreinigend. Dat betekent dat je ze eigenlijk niet schoon hoeft te maken. Merk je dat het rendement wat terug loopt? En zijn de panelen erg vuil? Dan zou je ze af kunnen spoelen met ontkalkt water.
4 Het verhoogt de waarde van je woning
Omdat verduurzaming belangrijk is, verhogen zonnepanelen de waarde van je woning. Potentiële kopers kiezen sneller voor een duurzame woning omdat dat een besparing op de energierekening oplevert. Wil je de panelen meenemen naar je volgende woning? Dat kan ook! Zonnepanelen zijn verplaatsbaar. Het kost wel tijd en geld om ze opnieuw te laten installeren. Het is de dan de vraag of het lonend is, of dat het beter is om nieuwe zonnepanelen aan te schaffen.
5 Zonnepanelen wekken altijd energie op
Zonnepanelen hebben geen direct zonlicht nodig om energie op te wekken. Zelfs op een bewolkte dag leveren ze energie. Natuurlijk is de productie in de wintermaanden wel veel lager. De dagen zijn kort en het weer is vaak somber. Daar staat tegenover dat de panelen in de zomer veel energie opwekken. Gemiddeld zorgen ze dus voor een mooi rendement.