Wat doet een maand zonder alcohol met je lichaam

Wat doet een maand zonder alcohol met je lichaam

Wie houdt er niet van een glaasje wijn, een biertje of een ander drankje en daar is in principe niets mis mee, toch? Voor alle social drinkers die willen weten wat er met je lichaam gebeurt als je een maand niet drinkt, lees je hier de ins en outs. Ben je geen drinker, maar wel nieuwsgierig naar wat een maand zonder alcohol doet met het lichaam van een gematigde drinker? Lees dan verder en ontdek of er duidelijke veranderingen in het lichaam optreden.

Wat doet een maand zonder alcohol met je lichaam?

Een maand zonder alcohol heeft effect op vrijwel ieder lichaam! De lever, de regeling van bloedsuiker en het cholesterol verbetert en dit is nog niet alles, want gewichtsverlies, beter slapen en een betere concentratie zijn veel voorkomende effecten.

Lever

De lever is het orgaan dat alcohol afbreekt. Door regelmatig alcoholgebruik kan er een ophoping van vet plaatsvinden in de lever, wat kan resulteren in ontstekingen en tijdelijke littekenvorming, dit wordt fibrose genoemd. Na een maand geen alcohol drinken neemt het vet op de lever gemiddeld met 15 procent af en daarmee ook de kans op fibrose.

Bloedsuiker

De regeling van bloedsuiker verhoogt of verlaagt het risico op diabetes type 3. Na een maand onthouding van alcohol is het niveau van suiker, ook glucose genoemd, in het bloed gemiddeld met 16 procent gedaald. Dit toont duidelijk aan dat er een betere regeling in het plaatsvindt en het risico op diabetes type drie verlaagd wordt.

Cholesterol

Een verhoogd cholesterol verhoogt de kans op hart- en vaatziekten en gemiddeld alcoholgebruik verhoogt het cholesterolgehalte. Na een maand zonder alcohol daalt het cholesterol met bijna 5 procent en heeft hiermee een direct effect op je lichaam.

Gewichtsverlies

Zo’n lekker wijntje of biertje brengt heel wat calorieën met zich mee en bij een drankje hoort uiteraard ook een snackje of hapje! Het zal je niet verbazen dat na een maand zonder alcohol men gemiddeld 1,5 kilo is afgevallen. Een eenvoudige tool om snel en gezond gewicht te verliezen.

Beter slapen

Alcohol zorgt in zijn algemeenheid voor een minder diepe slaap. Het zorgt voor een verstoring in de slaapcyclus en je komt niet in de versterkende slaap terecht. Iedere dag zonder alcohol zorgt voor een verbetering in de slaapcyclus en na een maand alcoholonthouding wordt vrijwel iedereen meer uitgerust wakker met meer energie.

Concentratie en geheugen

Hoewel het moeilijk meetbaar is of de concentratie en het geheugen zijn verbeterd na een maand zonder alcohol, lijken dit veel voorkomende effecten. Hoewel dit ook een resultaat van de verbeterde slaap kan zijn.

© Pexels.com

Een duurzame verbetering van de gezondheid?

Een maand zonder alcohol heeft dus duidelijk effect op je lichaam, maar van één maand onthouding zal je gezondheid niet duurzaam verbeteren! Leuk om te weten is dat mensen die deze challenge aangaan, na een maand zonder alcohol, structureel minder drinken. Ga jij deze uitdaging ook een keer aan?


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *