De ultieme start om te stoppen met roken

De ultieme start om te stoppen met roken

Wil je stoppen met roken, omdat je het gewoonweg zat bent, te duur vindt of je de behoefte aan een gezonder leven en lichaam hebt? Wat jouw reden ook is, kies voor een ultieme start en nuttige tips, zodat je niet terugvalt in oude rookgewoonten. Je leest hier wat je moet weten om een gezond en rookvrij leven te starten.

Stoppen met roken

Wil je stoppen met roken? Wat een super goede beslissing! Iedereen stopt op zijn eigen manier en om succesvol en duurzaam te stoppen met roken heb je daarom een goed plan nodig dat werkt voor jou. In een effectief stopplan bereid je jezelf voor op de volgende onderwerpen.

Kies de hulp die bij je past

Het is belangrijk om goed te kijken welke hulp bij jou past, want stoppen met roken is voor iedereen anders. Het start met de vraag: wil je stoppen zonder hulp en medicatie of past een traject met gebruik van nicotinevervangers, medicijnen of een persoonlijke (professionele) begeleider bij jou?

Wil je zelf stoppen zonder medicatie? Ga dan direct naar het volgende onderwerp. Wil je stoppen met hulp in de vorm van nicotine, medicijnen of persoonlijke begeleiding? Maak dan een afspraak bij je huisarts en bepaal samen welke nicotinevervangers, medicijnen of begeleiding het meest effectief zijn voor jou. De meeste zorgverzekeringen vergoeden deze begeleiding, nicotinevervangers en medicijnen.

Schrijf je motivatie uit

Schrijf voor jezelf op waarom je stopt met roken en pak dit er op moeilijke momenten bij. Je ziet direct wat echt belangrijk is voor jou en dit helpt je door de ontwenningsperiode. Wil je gezonder zijn, meer geld overhouden, een betere, mooie en stralende huid, zwanger worden of een goed voorbeeld zijn voor je gezin? Alle redenen schrijf je uit en deze lijst bewaar je.

Kies alternatieve bezigheden

Als je stopt met roken, lijkt het alsof je heel veel tijd over hebt! Vul deze tijd op voorhand in. Heb je nog een boek wat je graag wil lezen, ben je van plan te gaan sporten of wandelen voor afleiding? Of heb je nog een (schoonmaak)klus die je maar uitstelt, wil je weer een oude hobby zoals schilderen oppakken? Wat je ook bedenkt, schrijf het op en bereid je voor zodat je eventuele attributen voor deze bezigheden in huis hebt.

Kies een datum om te stoppen

Belangrijk is het kiezen van een specifieke datum. Zorg dat je in de week na deze datum geen feestje of afspraak hebt met rokers of op plekken waar (veel) gerookt wordt. Kies een datum waarbij het op werk of met school niet te druk of stressvol is. Je leeft naar deze datum toe en op die dag stop je in één keer!

Stop in één keer en verwijder alle sigaretten en tabak

De grootste kans om succesvol te stoppen is als je in één keer stopt. Zorg ervoor dat je voor de stopdatum alle sigaretten of tabak uit je huis, tassen, jaszakken of auto heb gehaald, zo maak je het een stuk makkelijker voor jezelf.

Informeer je familie en vrienden

Vertel je familie en vrienden dat je gestopt bent. Ze zullen je steunen en motiveren. Dit helpt je en als je het moeilijk hebt, kan je ze bellen voor afleiding en voor een herbevestiging dat stoppen echt de juiste keuze is!
Vraag familie en vrienden ook om even niet te roken in je omgeving en je zo te helpen om in de verleiding tot roken te komen.

© Pexels.com

Stoppen met roken is niet altijd makkelijk, maar met een goed stopplan maak je de ultieme start. Je zal jezelf altijd dankbaar blijven dat je deze keuze gemaakt hebt en dat je geniet van een gezonder en beter leven.


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *